Turecki street food
Jak się powinno prawidłowo pisać, kebab czy kebap? Nie tylko w naszym kraju to zadawniony spór. Większość językoznawców za właściwą formę uznaje pisownię „kebab”, ale nadal jest wielu twierdzących, że poprawne są obie formy. Najważniejsze, żeby był smaczny.
Turcja oferuje wiele ciekawych kulinarnych przeżyć dla każdego, kto chce spróbować nowych smaków. Niemal każdy region w Turcji posiada typowe dla siebie potrawy, które są uwielbiane zarówno przez mieszkańców, jak i turystów. Jedną z najpopularniejszych „street foodowych” przekąsek w całej Turcji – oraz już na całym świecie – jest döner, czyli kawałki mięsa nabijane na rożen i grillowane pionowo, podawane z warzywami i przyprawami jako dürüm (zawijaniec) lub jako kanapka. Innym tureckim „ulicznym przysmakiem” jest Kestane kebap, czyli pieczone kasztany. Ich intensywny aromat przyciąga wielu przechodniów, którzy chcą skosztować smakołyku. W sezonie jesienno-zimowym na prawie każdym rogu tureckiej ulicy można znaleźć sprzedawcę pieczonych kasztanów.
Popularną i bardzo lubianą przez miejscowych i turystów przekąską jest również Simit – chrupiący wypiek w kształcie pierścienia pokryty sezamem. Najczęściej podaje się go z serem i filiżanką herbaty lub ayranem (solonym napojem jogurtowym).