EuropaNowościPodróże ze smakiemTurcja

Turecki street food

Jak się powinno prawidłowo pisać, kebab czy kebap?  Nie tylko w naszym kraju to zadawniony spór. Większość językoznawców za właściwą formę uznaje pisownię „kebab”, ale nadal jest wielu twierdzących, że poprawne są obie formy. Najważniejsze, żeby był smaczny.

Simit i herbata po turecku
Simit i herbata po turecku

Turcja oferuje wiele ciekawych kulinarnych przeżyć dla każdego, kto chce spróbować nowych smaków. Niemal każdy region w Turcji posiada typowe dla siebie potrawy, które są uwielbiane zarówno przez mieszkańców, jak i turystów. Jedną z najpopularniejszych „street foodowych” przekąsek w całej Turcji – oraz już na całym świecie – jest döner, czyli kawałki mięsa nabijane na rożen i grillowane pionowo, podawane z warzywami i przyprawami jako dürüm (zawijaniec) lub jako kanapka. Innym tureckim „ulicznym przysmakiem” jest Kestane kebap, czyli pieczone kasztany. Ich intensywny aromat przyciąga wielu przechodniów, którzy chcą skosztować smakołyku. W sezonie jesienno-zimowym na prawie każdym rogu tureckiej ulicy można znaleźć sprzedawcę pieczonych kasztanów.

Popularną i bardzo lubianą przez miejscowych i turystów przekąską jest również Simit – chrupiący wypiek w kształcie pierścienia pokryty sezamem. Najczęściej podaje się go z serem i filiżanką herbaty lub ayranem (solonym napojem jogurtowym).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *