JAREESH – Klasyka saudyjskiej kuchni
Jedno z najstarszych dań w Arabii Saudyjskiej, jareesh (znany również jako harees), składa się z gotowanej pszennej kaszy, jogurtu, ryżu, mięsa czerwonego lub kurczaka, bulionu oraz przypraw takich jak pietruszka, kminek i kolendra. Całość wieńczy porcja karmelizowanej cebuli.
Jareesh zajmuje ważne miejsce na saudyjskim stole. Można powiedzieć, że jest to danie narodowe Arabii Saudyjskiej, którego tajemnice przekazują z pokolenia na pokolenie matki i babcie. Przypominająca gęstą owsiankę potrawa to syty posiłek, doskonały zwłaszcza zimą. Klasyczny jareesh jest obowiązkowym daniem w repertuarze każdego kucharza i jest idealnym zwieńczeniem posiłku w stylu saudyjskim, który rozgrzeje Cię w chłodny wieczór. Potrawa ta jest szczególnie popularna w czasie Ramadanu.