Nowości z miasta lwa

Choć restrykcje zdrowotne nadal bardzo ograniczają możliwość wjazdu do Singapuru, to nie znaczy, że nic się w singapurskiej turystyce nie dzieje. Przybywa atrakcji, zaś od lat miasto to jest szczególnie znane z doskonałej oferty kulinarnej.

Museum of Ice Cream
Muzeum of Ice Cream
Muzeum of Ice Cream

Museum of Ice Cream otwiera w Singapurze swoją pierwszą międzynarodową siedzibę (do tej pory siedziby były zlokalizowane tylko w USA). Muzeum będzie otwarte dla zwiedzających od sierpnia.

Na powierzchni ponad 5500m² zostało zorganizowanych 14 unikatowych instalacji poświęconych celebracji i doświadczaniu lodów.
Odwiedzający będą mieli okazję zwiedzić między innymi inspirowany Singapurem „Dragon Playground”, różowo-żółtą dżunglę z 10 000 bananów oraz basen pełen sztucznej posypki do lodów. Podczas wizyty, goście będą mogli również spróbować unikatowych smaków lodów.

Więcej informacji można znaleźć na: http://www.museumoficecream.sg.

Mirazur w Singapurze
Singapur
Centrum Singapuru

Od 14 maja do 11 sierpnia 2021 roku, po raz pierwszy w Azji Południowo-Wschodniej, restauracja Mirazur obejmuje ekskluzywną 3-miesięczną rezydencję w Singapurze.
Zespół Mirazur przejmie KIN i Clan Cafe w Mandala Club i zaoferuje gościom niepowtarzalną okazję do spróbowania wyjątkowej kuchni Mirazur.

Położona na Lazurowym Wybrzeżu, restauracja Mirazur jest prowadzona przez szefa kuchni Mauro Colagreco. Posiada najwyższe międzynarodowe wyróżnienia, w tym trzy gwiazdki Michelin i miejsce nr 1 na liście 50 najlepszych restauracji na świecie.

Klienci w Singapurze będą mieli szansę spróbować lunchu składającego się z 6-ciu dań oraz kolacji z 9-ciu dań, mając cztery menu do wyboru: Korzenie, Liście, Kwiaty i Owoce.

Więcej informacji jest dostępnych na stronie: https://www.mandala.club/

Osiem singapurskich restauracji na liście 50 najlepszych azjatyckich restauracji
Singapur
Grupa klientów obsługiwana przez szefa kuchni Rishi Naleendra w restauracji Cloudstreet

W tegorocznej edycji listy 50 najlepszych azjatyckich restauracji znalazło się aż 8 singapurskich restauracji. Najlepszą lokatę w rankingu uzyskała restauracja Odette, która zajęła 2. mejsce.

W tym roku na liście zadebiutowały 3 nowe restauracje: Cloudstreet, prowadzona przez lankijskiego szefa Rishi Naleendra (miejsce 31), Labyrinth, prowadzona przez LG Hana (miejsce 40) oraz Euphoria, prowadzona przez Jasona Tana (miejsce 41).

Inne singapurskie restauracje, które znalazły się w rankingu to: Les Amis (miejsce 13), Burnt Ends (miejsce 14), Zén (miejsce 23) and Jaan by Kirk Westaway (miejsce 42).
Całą listę można zobaczyć na stronie: https://www.theworlds50best.com/asia/en/

Dale Chihuly: Glass in Bloom 2021
Singapur
Dale Chihuly, Ethereal White Persian Pond (detail), 2018, 8 x 26 x 20′ Królewskie Ogrody Botaniczne, Kew, Londyn, zainstalowane w 2019, © Chihuly Studio. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Od 1 maja do 1 sierpnia 2021 roku w Gardens by the Bay w Singapurze odbywa się wystawa pt. Dale Chihuly: Glass in Bloom 2021 autorstwa amerykańskiego artysty Dale’go Chihuly’go, który jest pionierem w pracy z dmuchanym szkłem.

Dale Chihuly: Glass in Bloom to pierwsza duża wystawa ogrodnicza artysty w Azji, która daje odwiedzającym niepowtarzalną okazję do zapoznania się z obszerną kolekcją dzieł słynnego artysty. Na wystawie są zaprezentowane wielkoformatowe instalacje i rzeźby, m.in. sferyczną instalację Setting Sun, and Moon, Ethereal White Persians oraz Cloud Forest Persians.

Zachęcamy do zapoznania się z dziełami wystawy na stronie:
https://www.chihulyinbloom.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *