EuropaNowościPodróże ze smakiemTurcja

Turecka kawa

Kawa w Turcji jest tak ważną częścią kultury, że „Tradycja przyrządzania i picia kawy po turecku” w 2013 r. została wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. To właśnie w Stambule powstały pierwsze kawiarnie, które później zawitały do reszty Europy. Tradycyjna Kawa po turecku to bardzo drobno zmielone ziarna, gotowane (często wielokrotnie) z zimną wodą i cukrem w specjalnym naczyniu zwanym cezve, aż do momentu pojawienia się piany.

Kawa Menengiç (fot. Go Türkiye)
Kawa Menengiç (fot. Go Türkiye)

Istnieją różne rodzaje kawy po turecku, a oto kilka z nich. Kawa Menengiç nie zawiera kofeiny i ma bardziej owocowy posmak niż zwykła kawa. Ziarna do kawy Dibek mielone są w kamiennym moździerzu, co powoduje, że ta kawa ma jaśniejszy kolor i delikatniejszy smak. Oprócz tego, gotuje się ją w gorącej wodzie. Natomiast kawa Mırra jest mocniejsza i lekko gorzka w smaku, gdyż ziarna są dwukrotnie palone i nie są mielone aż tak drobno, jak w przypadku tradycyjnej kawy po turecku. Często dodaje się do niej kardamon.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *